“Fraud
drink and drive

Празници и Наздравици

Празнуването на различни събития и поводи често включва почерпка на маса и разбира се – консумация на алкохол. Това не е универсално правило за всички хора или за всички култури и националности, но в повечето случаи дори хора, които не пият “удрят по една Наздравица” по време на празници. 

Защо това е толкова характерно? Има ли историческо-културна предразположеност? Какво ни носи … и какво може да отнеме?

Консумацията на алкохол често се свързва със социалния аспект на събитието. Хората се събират по даден повод, искат да се почерпят и нещата  се завъртат около алкохола, общуването, похапването. С една дума – приятен момент, момент на забавление.

Понякога чашката е свързана с момент на релаксация, отпускане, след края на работния ден. Когато хората искат да се позабавляват и да се освободят от стреса, често алкохолната напитка съпътства тази цел.

Интересно е да се обърне внимание на културната предразположеност. В някои култури консумацията на алкохол по време на празненства е задължителна част от традицията. Например – на сватби, посрещане на Нова Година, раждане на бебе и други, алкохолните напитки често са неизменна част от ритуала. При други култури – това е строго забранено. Употребата на алкохол е характерна най-вече за западния свят.

Алкохолът успява лесно да повдигне настроението или “градуса” както казваме. Нормално е по време на празненства гостите да са усмихнати, весели, жизнерадостни. Такава би трябвало да е атмосферата – на наслада и удовлетвореност. Вечерта е по-специална, по-празнична и това се усеща от непрекъснатите наздравици и смях във въздуха.

Празници, празници – очаквани или не!

Хубаво би било празникът да е предварително организиран и да сме подготвени за него, но когато се случи делничен ден или като изненада, често нашето присъствие изисква ред ограничения. Най-важното и сериозно е консумацията на алкохол, ако сме с автомобил. Пиенето преди или по време на шофиране е изключително опасна и може да доведе до сериозни последици –  тежки пътни произшествия и тежки финансови санкции. Алкохолът увеличава риска от забавяне на реакциите при спиране или избягване на аварии, което може да доведе до сериозни инциденти.

Затова, ако сте планирали да употребите алкохол по време на дадено събитие и имате намерение да шофирате, винаги е препоръчително да изберете алтернативен вид транспорт или да намерите някого, който да бъде Ваш шофьор. Шофирането под влияние на алкохол е неприемливо и няма оправдание, повод или празник, който да оправдае подобно поведение на водача.