“Fraud
drink and drive

Шофиране под въздействие на леки наркотици

Когато говорим за шофиране в нетрезво състояние, освен алкохолни злоупотреби може да добавим и наркотични такива. Да се качите зад волана след употреба дори на леки наркотици е не по-малко опасно, рисковано и нелегално. Шофиране под въздействие на леки наркотици е преследвано и наказвано от закона точно толкова, колкото и след употреба на алкохол. Защо?

Марихуаната е растение от рода Cannabis (още наричано коноп или трева). Основно предназначение е да се използва за рекреационни и лекарствени цели. Растението съдържа химикали, наречени канабиноиди, като THC (тетрахидроканабинол) и CBD (канабидиол), които имат психоактивни и лечебни свойства.

THC е съединението, което предизвиква психичните ефекти, свързани с употребата на марихуана. Когато марихуаната се консумира, обикновено като пушене или консумация на храни, съдържащи масло или масло от марихуана, THC се свързва с рецепторите в мозъка и предизвиква усещания като еуфория, промени в перцепцията и повишена апетит. CBD, от друга страна, не предизвиква психоактивни ефекти и се изследва за своите потенциални лечебни свойства, включително като болкоуспокояващо средство и противовъзпалително средство.

Шофирането под въздействие на подобни медикаменти е опасно и незаконосъобразно. Марихуаната влияе на вниманието, координацията, реакциите и способността за оценка на опасностите, което може да доведе до сериозни пътни инциденти. Независимо от това, че някои хора смятат, че марихуаната не е толкова опасна, колкото алкохолът, тя все пак може да засегне когнитивните и моторни умения, необходими за безопасното шофиране.

По света

Много страни по света са въвели закони, които криминализират шофирането под въздействие на марихуана и установяват граници за допустимите нива на канабиноиди в кръвта на водача. Например, влизането в моторно превозно средство с определено количество THC в кръвта може да доведе от финансови санкции като глоби, съдебни процедури до отнемане на шофьорска книжка и поставяне под запрещение.

Важно е да се подчертае, че шофирането под въздействие на марихуана е високо рисково и може да има сериозни последици за вас и за другите участници в движението! Рискове подобни на шофиране под въздействието на алкохол. Затова don’t drug and drive / don’t drink and drive – обадете се на професионални шофьори, поръчайте такси, изчакайте автобуса или вземете друго безопасно за ситуацията решение!