“Fraud
drink and drive

Шофиране през нощта

Закъснели сте след работа. Времето лети така бързо в приятната компания на приятели и колеги. Но ето, че идва момента на прибиране. Шофирането по тъмно или през нощта е предизвикателство за много водачи поради различни фактори, които намаляват видимостта и увеличават риска от произшествия. За да избегнем това е добре да знаем някои основни особености и съвети за безопасност при нощно шофиране.

На първо време трябва да се съобразим с най-ясния фактор, а именно намалената видимост. Липсата на дневна светлина намалява видимостта на пътя – пешеходците, маркировката, знаците. Това най-ясно личи, когато вали и истината е, че нищо не се вижда нормално. Понякога светещите светлини срещу вас също са опасен фактор – могат да ви заслепят за секунда, а секунда на пътя означава много!

Шофиране през нощта

Обикновено вечер сме по-уморени. Особено, ако до последно сме се забавлявали с приятели. Това ще окаже влияние на нашите реакции и концентрация при шофиране. Още повече тъмнината е условие водещо до сънливо състояние и усещане за още по-голяма умора, отпадналост. Намаля се периферното зрение, а от там способността ни да реагираме бързо при поява на пешеходци, животни на пътя.

По принцип по-малкото движение в по-късните часове е факт, който улеснява шофирането по тъмно или по нощите, но това понякога отключва намерения за шофиране на по-висока скорост и предприемане на по-рискови маневри. Затова бъдете внимателни. Оглеждайте се и за подпийнали шофьори, защото и те не липсват на пътното платно. Ако не желаете да поемате рискове – обадете се на Drink and Drive Lucky Drive, за да ви закарат до дома!

Какво друго може да предприемете, за да намалите риска при шофиране през нощта?

Проверете състоянието на собствения си автомобил: светлини, фарове, мигачи; Потегляйте при изчистени стъкла и огледала за обратно виждане. Не карайте бързо, бъдете внимателни – концентрирайте се върху шофирането, фокусирайте се върху пътя. Поддържайте безопасна дистанция от околните автомобили, за да имате достатъчно време за реакция. Намалете скоростта и бъдете особено внимателни на места, където видимостта е ограничена – на завои и кръстовища, например. Абсолютно забранено е да се качвате зад волана след употреба на алкохол и други опиати. Ако се чувствате уморени, спрете за почивка.

С други думи нощното шофиране изисква определена бдителност и внимание. Ако може да го избегнете – направете го, особено при лошо време, бури,  градушки. Ако имате избор – обадете се на Дринк енд Драйв фирма. Ако сте сигурен в преценката си – дано всички останали участници на пътя са сигурни и способни поне колкото вас!